USA: AIG a GE Capital jsou důležité, budou pod větším dohledem

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. července (ČTK) - Američtí regulátoři označili americkou pojišťovnu American International Group (AIG) a finanční divizi koncernu General Electric za tak velké, že jejich případný pád by mohl destabilizovat finanční systém. AIG i GE Capital tak budou pod větším dohledem americké vlády, a budou tedy muset dodržovat podobné kapitálové požadavky jako banky.

Je to poprvé, kdy relativně nová americká regulační rada takto označila nebankovní společnosti. Krok rady ale neznamená, že oběma podnikům v současnosti hrozí nějaké finanční problémy.

Obě společnosti za "systémově důležité" označila americká Rada pro dohled nad finanční stabilitou (FSOC). Ta vznikla v reakci na finanční krizi s cílem vytvořit pravidla, jež by měla opakování krize zabránit. Poprvé podle zákona o reformě amerického finančního sektoru z roku 2010 nyní rada zkouší svou sílu.

Její rozhodnutí znamená, že regulátoři považují obě společnosti za možnou hrozbu pro celý systém. Podniky tak musí zvýšit kapitálové rezervy na krytí případných ztrát, omezit aktivity s půjčenými penězi a podrobit se inspekcím. Kromě toho se ocitnou pod dohledem americké centrální banky (Fed).

"Toto označení pomůže chránit finanční systém a obecněji ekonomiku od těch rizik, která přispěla k finanční krizi," uvedl podle agentury Reuters americký ministr financí Jacob Lew. Ten je členem FSOC spolu s dalšími šéfy amerických finančních regulátorů a guvernérem americké centrální banky Benem Bernankem.

Pro sektor finančních služeb není označení obou podniků překvapením. AIG se v roce 2008 dostala do existenčních potíží po pádu obří investiční banky Lehman Brothers. Vzhledem k provázanosti AIG s řadou dalších bank hrozil kolaps globální finanční architektury. Americká vláda pak do pojišťovny v dalších měsících postupně nasypala zhruba 182 miliard dolarů (asi 3,6 bilionu Kč) výměnou za podíl v ústavu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK