Koruna posiluje k oběma hlavním světovým měnám,k dolaru výrazněji

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne posílila k oběma hlavním světovým měnám, o něco výrazněji vůči dolaru. Kolem 10:30 byla koruna vůči euru silnější proti úterku o tři haléře na 25,85 Kč/EUR. K dolaru si polepšila o šest haléřů na 20,17 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Zatímco během předchozích dnů koruna reagovala na data z domácí ekonomiky, tak dneska podobné impulzy postrádá. Dnešní obchodování by tak mělo být z tohoto pohledu klidnější," komentoval dopolední vývoj kurzu koruny analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle jeho odhadu se bude česká měna k euru dnes pohybovat převážně mezi 25,80 až 25,90 Kč/EUR. Z dlouhodobějšího pohledu by se měla ale dál držet na slabších úrovních blízko 26 Kč/EUR a výše, doplnil Novák.

Za výraznějším posilováním koruny vůči dolaru stojí vývoj kurzu eura vůči americké měně. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka se euro k dolaru zatím snaží zpevňovat a dopoledne se pohybovalo na úrovni 1,282 USD/EUR. Dnes se ještě očekává zveřejnění zápisu z posledního zasedání širšího výboru pro měnovou politiku a projev šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho.

"Vzhledem k tomu, jak na trhy nedávno zapůsobila jeho slova a jak jejich dopad následně zmírňovali další zástupci banky, zřejmě nebude rétorika dál stupňována. Na druhou stranu data z ekonomiky dál dávají důvod připravovat ústup z takzvaného kvantitativního uvolňování," uvedl Vlk. Finanční trhy tak podle něj zřejmě dostanou informaci, že Fed je připraven snižovat nákupy aktiv, ale vše záleží na udržení současného příznivého ekonomického vývoje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK