Objem špatných úvěrů v italských bankách rekordně stoupl

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 10. července (ČTK) - Objem špatných úvěrů v italských bankách v květnu meziročně vzrostl o 22,3 procenta, což je nejvyšší nárůst od roku 1988, kdy se tyto údaje sledují. Ukázaly to dnešní údaje italské centrální banky. Stejně rekordním tempem rostl objem špatných úvěrů i v dubnu.

Banka dnes také oznámila, že objem úvěrů, které poskytly italské banky v květnu podnikům z nefinanční sféry, se snížil o 3,6 procenta po dubnovém propadu o 3,5 procenta.

Údaje banky se objevily den poté, co mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zhoršila úvěrovou známku Itálie o jednu příčku na BBB z dosavadního stupně BBB-plus a varovala před dalším zhoršením.

Třetí největší ekonomika eurozóny se potýká s vleklou recesí. Hrubý domácí produkt v letošním prvním kvartálu klesal již sedmým čtvrtletím v řadě, a recese tak trvá nejdelší dobu minimálně od roku 1970.

Šéf italské centrální banky Ignazio Visco dnes uvedl, že pro domácí ekonomiku v letošním roce předpokládá pokles o zhruba dvě procenta, což se shoduje s odhadem Mezinárodního měnového fondu. V závěru roku podle Viska ekonomika oživí a příští rok poroste tempem kolem 0,5 procenta.

Tento výhled je ale vysoce nejistý v situaci, kdy ve zbytku světa hrozí zpomalení růstu, řekl Visco. Itálie si však nemůže dovolit ztratit důvěru investorů a Visco apeloval na vládu, aby pokračovala v reformách a v zodpovědné rozpočtové politice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK