EU dala čtyřem výrobcům autosoučástek pokutu za kartel

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. července (ČTK) - Evropská komise dnes uložila čtyřem výrobcům automobilových součástek pokutu v celkovém objemu 141,8 milionu eur (téměř 3,7 miliardy Kč) za jejich účast v kartelu při výrobě kabelových svazků. Potrestanými jsou jsou japonský koncern Yazaki, jeho dceřiná firma S-Y Systems, dále podniky Furukawa Electric a Leoni.

O chystané pokutě už minulý týden informovala agentura Reuters. Další podnik Sumitomo Electric, který byl také součástí kartelu, pokutu nedostal, protože regulátory na kartel upozornil.

"Automobilové součástky, kterých se kartel týkal, se prodávaly (automobilkám) Toyota, Honda, Nissan a Renault, i do vozů vyráběných v Evropě," uvedl v dnešním prohlášení komisař EU pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Udělení sankce předcházelo 11 měsíců vyšetřování. Největší část pokuty - 125,3 milionu eur - připadá na společnost Yazaki.

Společnost Sumimoto se účastnila všech pěti kartelů, které tyto firmy provozovaly. Pokud by byla pokutována, vyměřená sankce by činila 291,6 milionů eur. Byla by tedy vyšší, než jakou sankci komise vyměřila nejvýše pokutované společnosti Yazaki.

Kabelové svazky v automobilech rozvádí elektrický proud. Umožňují třeba nastartovat motor, otevřít okno nebo zapnout klimatizaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK