OPEC připouští, že kvůli těžbě z břidlic ztrácí podíl na trhu

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. července (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) připustila, že ztrácí podíl na trhu a že hlavním důvodem je nárůst těžby z břidličných formací, především ve Spojených státech. Navzdory celosvětovému růstu poptávky by tak tržní podíl zemí OPEC měl v příštím roce klesnout. Organizace to uvedla ve svém prvním výhledu na příští rok. OPEC se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou.

OPEC odhaduje, že poptávka po ropě od jeho členů v příštím roce klesne o necelých 300.000 barelů na průměrně 29,61 milionu barelů denně. Bylo by to o zhruba 2,6 procenta méně, než kolik 12členná organizace pumpuje v současné době.

Poptávka po ropě ze zemí OPEC se sníží i přesto, že růst globální poptávky po surovině příští rok poroste nejrychleji za čtyři roky. OPEC předpokládá, že růst poptávky zrychlí na milion barelů denně ze současných 800.000 barelů za den.

"Silný růstový trend, který jsme viděli v roce 2013, by měl v roce 2014 pokračovat," pokud jde o produkci ropy mimo státy OPEC, uvedla organizace v dnešní pravidelné měsíční zprávě.

Závislost na její ropě se snižuje s tím, jak se USA a Kanada prostřednictvím nových technologií dostávají k hluboko uloženým ložiskům ropy v břidlicových horninách, připomíná agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK