Zeman podepsal zákon o záruce pro ČNB za úvěry pro MMF

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Prezident republiky Miloš Zeman dnes podepsal návrh na vystavení státní záruky ve prospěch České národní banky za půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu. Půjčka MMF má sloužit na pomoc eurozóně. Záruka má pokrýt půjčky 2,53 miliardy eur, tedy asi 64 miliard korun, a to včetně úroků. O podpisu prezidenta informoval Hrad.

Záruka má pokrýt novější půjčku 1,5 miliardy eur a starší půjčku 1,03 miliardy eur z roku 2009. Cílem půjčky určené na pomoc eurozóně je rychlé zvýšení volných peněz fondu v době krize. Ministerstvo financí navrhlo poskytnout půjčku z devizových rezerv ČNB. Česká národní banka souhlasila za podmínky poskytnutí státních záruk a kompenzací. Bankovní rada přitom zdůraznila, že půjčku vládě nedoporučuje.

Vláda připouští, že pokud by MMF půjčku nesplatil, musel by stát České národní bance zaplatit ze státního rozpočtu. "Je nutno připomenout, že taková skutečnost v celé historii MMF dosud nenastala," uvedla vláda v důvodové zprávě.

Guvernér ČNB Miroslav Singer již dříve při projednávání ve Sněmovně ohledně záruky řekl, že centrální banka sice považuje MMF za kvalitního dlužníka, ale že je krajně neobvyklé, aby se vůči jednomu dlužníkovi angažovala téměř jednou pětinou svého devizového portfolia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK