Itálii se po zhoršení ratingu prodražily nové úvěry

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 10. července (ČTK) - Itálie dnes zaplatila za nový jednoletý úvěr nejvíce od letošního března a vzrostly i výnosy jejích dluhopisů na sekundárním trhu. Investoři reagovali na to, že ratingová agentura Standard & Poor´s v úterý zhoršila úvěrovou známku Itálie o jednu příčku na BBB, což je už jen dva stupně od spekulativní kategorie.

Italské ministerstvo financí zaplatilo investorům za jednoletou emisi dluhopisů v objemu sedmi miliard eur (181 miliard Kč) 1,078 procenta. Před měsícem jej stejná emise stála 0,96 procenta. Poptávka po nových dluhopisech však byla vysoká a překonala nabídku více než jeden a půlkrát, uvedla agentura Reuters.

Na sekundární trh, kde se obchoduje s již vydanými obligacemi, měl krok S&P jen mírný dopad. Výnos desetiletých italských dluhopisů stoupl na 4,47 procenta z úterní úrovně 4,40 procenta. To je stále hluboko pod takřka sedmi procenty z druhé poloviny roku 2011, kdy vrcholila dluhová krize v eurozóně.

S&P zdůvodnila svůj krok slabou ekonomikou země a její nízkou konkurenceschopností. Hluboká recese v Itálii bude letos pokračovat, což dál zvýší zadluženost země a poměr veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu letos dosáhne 129 procent, předpověděla S&P.

Itálie patří k nejzadluženějším zemím Evropy. Loni se o ní mluvilo spolu se Španělskem jako o dalším kandidátovi na finanční pomoc v dluhové krizi. Trhy se obávají, že se snižováním ratingu je nyní řada právě na Španělsku. Výnos španělských desetiletých dluhopisů dnes vzrostl o více než 0,1 procentního bodu na 4,80 procenta.

Krok S&P byl varováním pro nestabilní koaliční vládu premiéra Enrica Letty. Ta chce oživit ekonomiku a zmírnit politiku úspor, kterou prosazovala předešlá technokratická vláda Maria Montiho. Agentura vládu varovala, že když neudrží kontrolu nad rozpočtovým deficitem a nepodnikne potřebné reformy trhu práce a dalších oblastí, hrozí zemi další zhoršení ratingu.

Vláda nyní stojí před krizí v důsledku eskalujícího soudního stíhání šéfa pravicového seskupení Lid svobody a bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. To by podle pozorovatelů mohlo vést k novým předčasným volbám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK