Dohled nad skladováním pyrotechniky bude mít na starosti ČOI

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Dohled nad skladováním pyrotechnických výrobků by se měl zlepšit. Na starosti jej dostanou pracovníci České obchodní inspekce (ČOI). Počítá s tím vládní novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman, informoval Hrad.

Novela má umožnit ČOI kontrolovat sklady pyrotechniky a ukládat sankce za porušení předpisů. Smyslem normy je podle ministerstva průmyslu a obchodu vytvoření základních podmínek pro zacházení s některými pyrotechnickými výrobky tak, aby například riziko ohrožení života, zdraví a majetku bylo minimální.

Norma vytvoří podmínky pro vznik vládního nařízení. Dokument stanoví technické a bezpečnostní požadavky na zacházení s pyrotechnickými výrobky, tedy například způsob skladování a maximální množství skladované pyrotechniky.

Novelu muselo ministerstvo připravit kvůli tomu, že Nejvyšší správní soud zrušil možnost využívat starší vyhlášku Českého báňského úřadu o pyrotechnických výrobcích. Stát tedy nemůže postihovat subjekty, které ji porušují například tím, že skladují v prodejních místnostech velká a nebezpečná množství pyrotechnických výrobků, anebo jinak nedovoleným zacházením s pyrotechnickými výrobky ohrožují své okolí.

mbc rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK