Minimální počet poboček pošt bude na návrh ČTÚ stanovovat vláda

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Prezident republiky Miloš Zeman dnes podepsal novelu zákona, která umožní, aby minimální počet poštovních poboček jednotlivých poštovních firem stanovovala vláda na základě doporučení Českého telekomunikačního úřadu. Informoval o tom Hrad. Změna zákona má být pojistkou proti možnému živelnému rušení poštovních poboček hlavně na venkově.

Česká pošta už dříve uvedla, že má vlastní představu o poštovní síti a stanovený počet poboček by brala jen jako minimální hranici, ke které se zřejmě ani v budoucnu nepřiblíží. Pošta má nyní přes 3200 poboček. Svaz měst a obcí se obává, že jejich minimální počet by mohl být až o 1200 úřadů nižší. Pošta uvedla, že chce případnou redukci poboček se svazem vždy projednat.

Podepsaný zákon také snižuje z deseti milionů na tři miliony hranici tržeb z poštovních služeb, od níž by firmy musely povinně přispívat na takzvanou univerzální službu, tedy na doručování zásilek po celé ČR za jednotnou cenu. Provozovatelé poštovních služeb by navíc museli označovat u nich podané zásilky tak, aby bylo jasné, u koho zákazník tuto zásilku podal. To má zabránit zneužívání sítí ostatních firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK