Část odvodů ze sázek dostane olympijský výbor, podepsal to Zeman

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Část odvodů z kurzových sázek a číselných loterií od provozovatelů her dostane přímo Český olympijský výbor (ČOV) na podporu sportu. Měl by tak disponovat zhruba 400 miliony korun ročně navíc. Počítá s tím poslanecká novela loterijního zákona, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman, informoval Hrad.

U kurzových sázek a číselných loterií se odvody podle novely sníží o stanovenou slevu, která nesmí překročit čtvrtinu odvodů. Odvody tak klesnou z 20 na 15 procent a zbylých pět procent provozovatelé her poskytnou podle již dříve uzavřené dohody jako dar ČOV na sport.

Podle odhadů by takto olympijský výbor mohl získat ročně 320 až 400 milionů korun. Změna zákona počítá s platností od začátku příštího roku.

Předseda ČOV Jiří Kejval již dříve označil přijetí novely za dobrou zprávu zejména pro mládežnický sport.

Novela má v duchu úprav sněmovního rozpočtového výboru a připomínek vlády rovněž zlepšit pravidla kontroly odvodu části výtěžku na sport. Provozovatel loterie bude muset bezprostředně poté, co peníze odvede, tuto skutečnost zveřejnit na internetu. Vláda návrhu mimo jiné vytkla, že nezajišťuje, aby částka odpovídající snížení odvodu byla skutečně použita jako dar Českému olympijskému výboru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK