Fischer chce nastartovat růst, mimořádné investice ale nechystá

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Nový ministr financí Jan Fischer, který byl dnes uveden na ministerstvo jako první z členů úřednické vlády premiéra Jiřího Rusnoka, považuje za svoji prioritu nastartování růstu české ekonomiky. V tomto roce však nepočítá s mimořádnými investicemi do infrastruktury. Fischer to řekl novinářům. Dodal, že nechystá na úřadě personální zemětřesení.

"Za zásadní prioritu považuji to, aby se po řadě kvartálů, kdy česká ekonomika připomínala chůzi po schodech dolů, alespoň měřeno výkonem HDP, tento vývoj zvrátil. Tomu musí jít fiskální politika sestavování rozpočtu naproti," uvedl. Stát musí podle něj ušetřit především sám na sobě. Je prý připraven posilovat prostředky, které půjdou do dopravní infrastruktury, vědy, výzkumu a univerzitního světa.

Rusnok připomněl, že již odcházející vláda učinila některá opatření investičního charakteru. "My se na ty věci chceme znovu podívat, ještě v tomto roce, ať už v rámci státního rozpočtu či čerpání evropských fondů, věci, které jsou rychle realizovatelné, ještě letos spustíme," podotkl.

"Nehodlám přicházet s nějakými radikálními opatřeními v oblasti daní, ať už jde o systém nebo o sazby," upozornil Fischer. Jako další prioritu zmínil čerpání evropských fondů, posílení koordinující role auditního orgánu MF. Nejbližší prioritou bude sestavování rozpočtu na příští rok, dodal.

Novým mluvčím ministra financí bude Ondřej Šrámek, který ve funkci vystřídá Ondřeje Jakoba.

Prezident Zeman jmenoval Rusnokův kabinet dnes dopoledne. Část nových ministrů se funkcí ujme dnes, zbytek ve čtvrtek. Zeman vznik úřednické vlády prosadil proti vůli bývalé vládní koalice. ODS, TOP 09 a LIDEM se již nechali slyšet, že Rusnokovu kabinetu ve Sněmovně nevysloví důvěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK