Cienciela považuje za prioritu především energetiku

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala za svou hlavní prioritu považuje energetiku. Novinářům to dnes řekl na tiskové konferenci poté, co ho do úřadu uvedl předseda úřednické vlády Jiří Rusnok. Průmysl by se měl stát opět jedním z hlavních zájmu České republiky, dodal nový ministr.

"Priorita číslo jedna každé ekonomiky je energetika, energetika a ještě jednou energetika," zdůraznil Cienciala. "Z toho pramení všechno a zejména to, co je na konci - a to je konkurenceschopnost," dodal.

"Chceme navázat na všechny rozumné věci, které byly zahájeny za předchozí vlády i v tomto resortu," doplnil premiér Rusnok. Před dočasnou vládou podle něj stojí řešení energetické a surovinové politiky.

Cienciala dodal, že v čele strategického resortu neplánuje personální změny.

Jeho předchůdce ve funkci Martin Kuba (ODS) upozornil, že před úřednickou vládou stojí úkol zastavení finanční podpory obnovitelných zdrojů energie. Stát na ně letos vyplatí 11,7 miliardy z rozpočtu. Zástupci průmyslu si stěžují, že kvůli podpoře obnovitelných zdrojů příliš roste cena elektřiny, což ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků. Ministerstvo proto připravilo novelu zákona, která podporu pro nové obnovitelné zdroje od roku 2014 zastaví.

Podle Kuby bude řešení problematiky obnovitelných zdrojů jedním ze "složitě uchopitelných" úkolů úřednické vlády. Bývalý ministr zdůraznil, že právě pro podobné politické rozhodnutí by kabinet měl mít silnou podporu ve Sněmovně. Dočasná vláda ale nevzešla z rozložení sil v dolní komoře Parlamentu. Za jejím vznikem stál prezident Miloš Zeman, který Rusnoka pověřil jejím sestavením. Strany bývalé vládní koalice, včetně Kubovy ODS, již oznámily, že úřednické vládě ve Sněmovně nevyjádří důvěru.

Podle Kubova dřívějšího vyjádření by vláda bez důvěry Sněmovny neměla rozhodovat o klíčové otázce dostavby Jaderné elektrárny Temelín.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK