Dolar před zveřejněním zápisu z posledního zasedání Fedu klesá

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. července (ČTK) - Dolar před zveřejněním zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) oslabuje. Mezi investory vzrostl také zájem o jen jako bezpečnou investici kvůli slabším statistickým údajům z Číny.

V 18:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,2844 USD a k jenu kleslo o 0,5 procenta na 128,56 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o jedno procento na 100,1 JPY. Dolarový index, který měří vývoj dolaru ke koši šesti hlavních měn, se snížil o 0,4 procenta na 84,218 bodu, když v úterý stoupl na tříleté maximum 84,753 bodu.

Investoři se však domnívají, že dolar opět obnoví růst. Zápis podle nich potvrdí, že Fed se připravuje na omezení svého programu nákupu dluhopisů. Omezení by mohlo přijít již v příštích měsících.

Statistika z Číny ukázala, že přebytek zahraničního obchodu se v červnu snížil o 12,4 procenta. Vývoz klesl o 3,1 procenta a dovoz o 0,7 procenta, zatímco analytici čekali mírný růst dovozu u vývozu. Zpráva naznačuje, že druhá největší ekonomika světa by mohla zpomalovat rychleji, než se doposud předpokládalo. To zvýšilo zájem o bezpečnější investice, jako japonský jen a švýcarský frank.

K růstu eura vůči dolaru přispěla i slabší statistika ze Spojených států. Ta ukázala, že velkoobchodní zásoby v květnu klesly nejvíce za rok a půl, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK