Fed: K ústupu od stimulace bude nutné oživení trhu práce

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. července (ČTK) - Zahájit ustup od podpůrné měnové politiky bude podle řady členů měnového výboru americké centrální banky (Fed) možné teprve ve chvíli, kdy bude zřejmé, že domácí trh práce spolehlivě roste. Fed to uvedl v zápisu z posledního zasedání výboru z 18.-19. června. Na něm se členové výboru Fedu shodli, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už v letošním roce omezovat nákupy dluhopisů a do poloviny příštího roku je zcela zastaví.

Červnové prohlášení Fedu vyvolalo pokles cen akcií a amerických dluhopisů, protože měnová stimulace v podobě masivních nákupů dluhopisů přinášela na trhy nové peníze, což vedlo od počátku roku k silnému růstu akcií. Trhy se vesměs shodly na tom, že Fed začne omezovat tyto nákupy v září, dnešní zápis ale naznačil, že to není až tak jisté.

"Několik členů soudilo, že začít s omezováním nákupů aktiv bude zřejmě nutné už brzy," uvádí zápis. "Mnozí členové ale naznačili, že než bude vhodné tyto nákupy zpomalit. bude zapotřebí dalšího zlepšení vyhlídek trhu práce," dodává se v dokumentu podle agentury Reuters.

Fed drží od konce roku 2008 základní úrok téměř na nule a nehodlá jej zvyšovat, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta. Navíc od roku 2009 praktikuje takzvané kvantitativní uvolňování, tedy v podstatě přímé zvyšování množství peněz v systému.

Nestandardní měnová politika Fedu má nyní podobu nákupů dluhopisů od bank za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Fed tím tlačí dolů dlouhodobé úroky, čímž podporuje ekonomiku a finanční trhy. To letos podstatně přispělo k výraznému růstu akciových indexů na Wall Street na rekordní maxima.

Trhů se po posledním zasedání zmocnila mírná panika, protože se vedle ústupu od nákupů dluhopisů začaly obávat, že Fed zároveň s tím začne zvyšovat i úrokové sazby. To ale řada činitelů Fedu v minulých dvou týdnech vyvracela. "Mnozí členové dali najevo, že rozhodování o velikosti a složení nákupů aktiv je odlišné od rozhodování o úrovni sazby na federální fondy (základní sazby mezibankovního trhu)," píše se v zápisu.

Kurz dolaru reagoval na vyjádření zápisu výrazným poklesem, protože vyhlídky na zpřísnění měnové politiky a zvýšení výnosů z držení americké měny se o něco odložily. Americké akcie smazaly dosavadní mírné ztráty a jejich indexy se přesunuly do kladných hodnot.

hp šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK