Japonský Softbank získal Sprint a patří k největším operátorům

11.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. července (ČTK) - Japonská telekomunikační společnost Softbank dnes oznámila, že odkoupila třetího největšího mobilního operátora v USA Sprint Nextel. Tím se japonská firma podle odborníků stává jedním z největších operátorů na světě. Převzetí Sprintu firmou Softbank také představuje největší zahraniční akvizici v historii japonského podnikového sektoru.

Uzavření smlouvy předcházela dlouhá a složitá vyjednávání, která začala loni v říjnu, kdy SoftBank oznámil zájem o Sprint Nextel. Japonci prý nakonec vydali 21,6 miliardy dolarů (427,5 miliardy korun), aby získali 78 procent firmy Sprint Nextel. Překonali tak konkurenční nabídku amerického provozovatele satelitních televizí Dish Network.

Softbank chce prostřednictvím akvizice získat přístup na lukrativní americký trh. Softbank je třetím největším hráčem na trhu v Japonsku, kvůli ostré konkurenci tam ale firma stagnuje. Sprint zase potřebuje nové peníze, aby byl schopen pustit se s většími konkurenty do boje o podíl na americkém trhu, kde má více než 55 milionů zákazníků.

pek

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK