Japonská centrální banka zlepšila hodnocení domácí ekonomiky

11.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. července (ČTK) - Japonská centrální banka zlepšila hodnocení domácí ekonomiky. Svou měnovou politiku ponechala podle očekávání beze změny. Banka to oznámila po skončení svého dvoudenního zasedání.

Stav japonské ekonomiky je nyní podle banky nejpříznivější za dva a půl roku, a to mimo jiné díky jejím opatřením na podporu hospodářského růstu a poklesu kurzu domácí měny.

"Japonská ekonomika začíná mírně oživovat," uvedla centrální banka. Naposledy ve svém hodnocení hovořila o oživování domácího hospodářství v lednu 2011, dva měsíce před příchodem ničivého zemětřesení a přívalové vlny cunami.

Nejnovější výhled podle analytiků naznačuje, že banka pravděpodobně nechystá žádná dodatečná opatření na podporu ekonomiky minimálně do října, kdy představí aktualizovanou hospodářskou prognózu.

Japonsko je třetí největší ekonomikou na světě po Spojených státech a Číně, již po dvě desetiletí se však potýká se stagnací. Hospodářský růst v zemi podkopává deflace a stárnoucí populace, píše agentura AP.

Mezinárodní měnový fond tento týden zlepšil odhad letošního růstu japonské ekonomiky na dvě procenta z dříve předpokládaných 1,5 procenta. V příštím roce však počítá se zpomalením růstu na 1,2 procenta kvůli slabé globální ekonomice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK