Americké akcie ve středu uzavřely bez výraznějších změn

11.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. července (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve středu výrazněji nezměnily. Pozornost investorů se nadále soustředí na to, kdy by mohla americká centrální banka (Fed) začít omezovat opatření na podporu domácí ekonomiky.

Dow Jonesův index se snížil o 0,06 procenta na 15.291,66 bodu. Širší index S&P 500 naopak stoupl o 0,02 procenta na 1652,62 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,47 procenta na 3520,76 bodu, napsala agentura Reuters.

Fed nyní ekonomiku stimuluje nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (téměř 1,7 bilionu Kč) měsíčně. Tento program letos pomohl akciovému trhu k výstupu na nové rekordy. Šéf Fedu Ben Bernanke nicméně minulý měsíc uvedl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos nákupy dluhopisů omezovat.

Ve středu byl zveřejněn zápis z červnového zasedání Fedu, který ukázal, že někteří představitelé banky nechtějí s omezováním stimulačních opatření příliš spěchat. "Několik členů soudilo, že začít s omezováním nákupů aktiv bude zřejmě nutné už brzy," uvádí zápis. "Mnozí členové ale naznačili, že než bude vhodné tyto nákupy zpomalit, bude zapotřebí dalšího zlepšení vyhlídek trhu práce," dodává se v dokumentu.

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči euru i japonskému jenu. V závěru středečního obchodování v New Yorku dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši ostatních předních měn, klesl o 1,4 procenta na 83,435 bodu. V úterý se vyšplhal až na tříleté maximum 84,753 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK