Fed: Ekonomika USA potřebuje nízké úroky, brzdí ji vyšší daně

11.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. července (ČTK) - Ekonomika Spojených států nadále potřebuje podporu ze strany nízkých úrokových sazeb. Hospodářský růst nyní brzdí vyšší daně a škrty v rozpočtových výdajích. Uvedl to šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Upozornil rovněž, že nezaměstnanost zůstává na vysoké úrovni.

Fed nyní drží úrokové sazby na historickém minimu nula až 0,25 procenta. Ekonomiku podporuje rovněž nákupy dluhopisů za 85 miliard dolarů (téměř 1,7 bilionu Kč) měsíčně. Bernanke nicméně minulý měsíc uvedl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos nákupy dluhopisů omezovat. Zápis z červnového zasedání Fedu ale ukázal, že někteří představitelé banky nechtějí s omezováním stimulačních opatření příliš spěchat.

"Několik členů soudilo, že začít s omezováním nákupů aktiv bude zřejmě nutné už brzy," uvádí zápis. "Mnozí členové ale naznačili, že než bude vhodné tyto nákupy zpomalit, bude zapotřebí dalšího zlepšení vyhlídek trhu práce," dodává se v dokumentu.

Fed již dříve uvedl, že nehodlá úroky zvyšovat, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne na 6,5 procenta. Bernanke navíc upozornil, že pokles nezaměstnanosti na tuto úroveň nemusí znamenat automatické zvýšení úroků. V současnosti se míra nezaměstnanosti v USA nachází na 7,6 procenta, napsala agentura AP.

Fed minulý měsíc předpověděl, že americká ekonomika letos vykáže růst o 2,3 až 2,6 procenta, v příštím roce pak očekává zrychlení na 3,0 až 3,5 procenta. Míra nezaměstnanosti se podle Fedu v závěru příštího roku bude pohybovat od 6,5 do 6,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK