Kromě České republiky zaznamenalo výrazný růst cen potravin také Maďarsko, kde se ceny zvýšily o 6,1 procenta a Finsko (o 5,6 procenta). Na opačném konci pomyslného žebříčku skončilo Irsko s nárůstem cen o 0,5 procenta a Švédsko s Řeckem, kde jídlo podražilo shodně o 1,5 procenta. V porovnání s průměrem celé EU rostly ceny potravin a nealkoholických nápojů v Česku více než 2,5násobně.
Z dokumentu vyplývá, že spotřebitelské ceny potravin rostly téměř dvojnásobnou rychlostí než ceny potravinářských výrobců. Ty se meziročně zvýšily o 3,4 procenta, ceny zemědělských výrobců o 4,1 procenta. Do výraznějšího růstu spotřebitelských cen se podle ÚZEI promítlo především zvýšení sazby DPH a takřka sedmiprocentní zvýšení cen dovážených potravin.
Dovoz potravin do Česka se podle již dříve zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) za posledních 12 let takřka ztrojnásobil z 53 miliard v roce 2000 na loňských 144 miliard Kč.
Přes výrazný cenový růst se spotřeba potravin vyjádřená ve stálých cenách zvýšila o 2,6 procenta. Zatímco spotřeba potravin živočišného původu stoupla bezmála o pět procent, u rostlinných potravin konzumace stagnovala. Lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v roce 2012 měsíčně v průměru takřka 23.800 Kč na osobu, meziročně zhruba o pět procent více.
Výdaje za potraviny, nápoje a tabák představovaly loni 22,8 procenta všech spotřebních výdajů průměrné české domácnosti. V porovnání se zbytkem Evropy se z tohoto hlediska nachází Česko výrazně nad průměrem. Nejnižší podíl výdajů za potraviny má dlouhodobě Velká Británie, naopak nejvyšší Rumunsko a Litva.
Petr Majer mal