Index S&P 500 uzavřel na dalším rekordním maximu

19.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. července (ČTK) - Klíčový index amerického akciového trhu S&P 500 dnes navzdory poklesu technologických titulů mírně posílil, a uzavřel tak na dalším rekordním maximu. Technologický sektor stáhly dolů především neupokojivé výsledky společností Microsoft a Google. Na devizových trzích dolar klesl k euru i japonskému jenu.

Dow Jonesův index po čtvrtečním výstupu na nový rekord dnes odepsal 0,03 procenta na 15.543,74 bodu. Širší index S&P 500 o 0,16 procenta zpevnil a uzavřel na 1692,09 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite spadl o 0,66 procenta na 3587,61 bodu.

Za celý týden si Dow Jones připsal 0,5 procenta, zatímco S&P 500 stoupl o 0,7 procenta. Index Nasdaq Composite naopak 0,3 ztratil ztratil.

Akcie největšího světového výrobce softwaru Microsoftprudce oslabovaly v reakci na čtvrteční zprávu, podle které firmě klesly tržby z prodeje operačního systému Windows. Microsoft rovněž musel přikročit k rozsáhlým odpisům v souvislosti se slabším prodejem tabletu Surface. Dolů zamířila také internetová společnost Google, jejíž čtvrtletní zisk nesplnil očekávání analytiků.

Největší americký průmyslový konglomerát General Electric naopak posiloval díky překvapivě příznivým čtvrtletní výsledkům. Největší světový výrobce domácích spotřebičů Whirlpool rostl díky tomu, že firma zlepšila svůj celoroční výhled.

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči euru i japonskému jenu. V závěru obchodování v New Yorku dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti hlavních světových měn, klesl o 0,3 procenta na 82,585 bodu. Udržel se však nad třítýdenním minimem 82,342 bodu, na které se propadl ve středu.

Jednotná evropská měna vůči dolaru zpevnila o 0,2 procenta a dostala se na 1,3139 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK