Pražská burza kvůli bankám a Telefónice oslabila

22.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. července (ČTK) - Pražská burza na počátku týdne oslabila, hlavní index PX v prázdninovém poklidu ztratil 0,29 procenta na 881,51 bodu. Dolů burzu vedly akcie bank a telekomunikačního operátora Telefónica, o více než pět procent naproti tomu posílily cenné papíry developera Orco. Vyplývá to z údajů burzy.

"Nedařilo se zejména akciím Telefóniky ČR a Komerční banky, jejichž pokles částečně kompenzovaly akcie pojišťovny VIG a několika menších emisí," uvedl Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky. Cenné papíry Telefóniky ztratily 2,18 procenta na 260 korun. Český telekomunikační úřad dnes uvedl, že rozhodnutí o případné regulaci mobilního trhu odložil nejdříve na září.

K poklesu hlavního indexu přispěly také banky. Dnes nejvíce obchodovaná Komerční banka zlevnila o 1,39 procenta na 3481 korun. Akcie Erste Bank si pohoršily o 0,44 procenta na 538,40 koruny.

Petrochemický Unipetrol před úterním oznámením pololetních hospodářských výsledků mírně klesl. Jeho cenné papíry ubraly 0,23 procenta na 171,50 koruny. Podobným tempem na 461,60 koruny oslabily také akcie energetické firmy ČEZ. Šéf strategie ČEZ Pavel Cyrani uvedl, že podpis smlouvy s vítězem tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín se posune až o rok a půl a firma chce rozhodnout až za jasné energetické koncepce a návratnosti investovaných prostředků.

"Skokanem dne jsou za absence kurzotvorných zpráv akcie Orka, kde lze většinu pětiprocentního růstu připsat korekci propadu z konce pátečního obchodování, který neodpovídal závěru na pařížském trhu," podotkl Adamkovič. Akcie Orka zdražily o 5,45 procenta na 59 korun. Z dalších menších emisí si výrazněji, o 3,36 procenta na 1230 korun, polepšil provozovatel horských středisek Tatry Mountain Resorts.

Objem obchodů s akciemi dnes jen mírně přesáhl 330 milionů korun. Průměrný denní objem transakcí za poslední rok je téměř 0,75 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK