Japonský jen po volbách v Japonsku posiluje k dolaru i euru

22.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. července (ČTK) - Japonský jen zahájil nový týden růstem. Japonskou měnu podpořily výsledky voleb do horní komory parlamentu v Japonsku, které podle očekávání vyhrála současná vládní koalice. Pokles dolaru prohloubila i nejnovější statistika ze Spojených států.

Kolem 18:25 SELČ jen vůči dolaru stoupl o 0,8 procenta na 99,56 JPY a k euru o 0,3 procenta na 131,36 JPY. Euro vůči dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,3195 USD.

Prodej starších obytných domů v USA v červnu mírně klesl o 1,2 procenta a sestoupil z květnového maxima za tři a půl roku. Analytici naopak čekali růst o 0,6 procenta. Průměrná cena domu ale stoupla na pětileté maximum, což naznačuje, že realitní trh v USA zatím pokračuje v oživování.

Vládní koalice premiéra Šinzó Abeho vítězstvím voleb do horní komory japonského parlamentu, Sněmovny poradců, získala většinu v obou komorách parlamentu. Takovým rozložením sil v posledních šesti letech nedisponoval žádný japonský kabinet. Výsledky voleb vydláždily vládě cestu k prosazení prorůstové fiskální politiky a strukturálních reforem, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK