Ceny ropy klesly, WTI sestoupila z 16měsíčního maxima

22.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes oslabily a americká ropa WTI sestoupila z pátečního maxima za 16 měsíců. Investoři si vybírali zisky z dosavadního silného vzestupu WTI, která se pod vlivem prudkého poklesu amerických ropných zásob dočasně dostala nad cenu severomořské ropy Brent.

WTI v končícím srpnovém kontraktu oslabila v 17:25 SELČ o 70 centů na 107,35 dolaru za barel a téměř stejně se vyvíjela cena WTI s dodáním v září. Cena Brentu klesla o čtvrt dolaru na 107,82 dolaru.

Ropu WTI na 16měsíční maximum dostaly příznivé údaje o vývoji ekonomiky Spojených států, které jsou největším spotřebitelem ropy na světě, a vývoj komerčních zásob. Zásoby ropy v USA za uplynulé tři týdny klesly o rekordních 27 milionů barelů. Cena WTI se dostala na úroveň Brentu i proto, že zvýšená kapacita ropovodů v USA uvolnila dosud trvalé přebytky v klíčovém ropném překladišti Cushing ve státě Oklahoma.

Trh se také obává, že nynější přebytky ropy na trhu se mohou po oživení globální ekonomiky rychle přeměnit v nedostatek. Naděje na globální oživení přinesl víkendový příslib skupiny G20, která prohlásila, že bude klást důraz na podporu růstu místo na úspornou politiku.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 107,35 108,05 New York - Nymex WTI srpen 107,82 108,07

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK