Unipetrol v pololetí snížil ztrátu na 576,4 milionu korun

23.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol v pololetí snížil ztrátu na 576,4 milionu korun, když ve stejném období loňského roku činila 962,2 milionu korun. V prvním čtvrtletí vykázal holding ztrátu 148 milionů Kč. Tržby firmy se v pololetí meziročně snížily o šest procent na 49,5 miliardy korun, a to kvůli nižším prodejním objemům rafinérských a petrochemických produktů a nižší ceně ropy. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Mezi důvody nynějších hospodářských výsledků firma uvádí horší rafinérské marže, vliv ekonomické recese, špatné podmínky na rafinérském trhu včetně šedé zóny s palivy v České republice, vyšší příspěvky na obnovitelné zdroje energie a negativní vliv emisních povolenek CO2.

Akciová společnost Unipetrol ovládá firmy, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Tuzemská skupina se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.

V Česku skupina Unipetrol zaměstnává 3700 lidí. Holding loni vykázal konsolidovanou ztrátu 3,414 miliardy korun po předloňském propadu 5,914 miliardy korun.

Majitel Unipetrolu, polský petrochemický koncern PKN Orlen, se v letošním druhém čtvrtletí propadl do ztráty 207 milionů zlotých (1,3 miliardy Kč) po zisku 149 milionů zlotých v prvních třech měsících roku.

jap mkv

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK