Ekonomický pokles Španělska se ve druhém čtvrtletí téměř zastavil

23.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 23. července (ČTK) - Španělský hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí snížil o pouhých 0,1 procenta. Vyplývá to z odhadů, které dnes zveřejnila místní centrální banka. Ekonomika tak zaznamenala nejmenší pokles od konce roku 2011, kdy Španělsko vstoupilo do hospodářské recese. V prvním čtvrtletí se ekonomika propadla o 0,5 procenta.

Za zpomalením hospodářského poklesu stojí podle agentury AP zejména silný export. Přesnější údaje o vývoji španělské ekonomiky za druhé čtvrtletí zveřejní příští týden místní statistický úřad.

Španělská vláda předpokládá, že hospodářství se nejpozději ve třetím čtvrtletí vymaní z recese. Někteří ekonomové jsou však podle agentury Reuters méně optimističtí. Mezinárodní měnový fond například očekává, že pokles španělské ekonomiky se zastaví až v příštím roce.

K hospodářské recesi přispívají úsporná opatření vlády, která jsou důsledkem dluhové krize. Míra nezaměstnanosti v zemi přesahuje 27 procent a je druhá nejvyšší v Evropské unii po Řecku zmítaném krizí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK