Čína nehodlá tolerovat zpomalení růstu ekonomiky pod sedm procent

23.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 23. července (ČTK) - Čína je odhodlána zajistit, aby její hospodářský růst neklesl pod sedm procent. Vláda chce domácí ekonomiku posílit například zvýšením investic do železničních projektů. Informovala o tom dnes čínská média.

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes uvedl, že Čína musí prohloubit reformy, aby se vypořádala s řadou hospodářských problémů, kterým čelí. Reformy jsou podle něj nezbytné k zajištění udržitelného a zdravého rozvoje čínské ekonomiky.

Oficiálním cílem vlády pro letošní rok je dosáhnout růstu HDP o 7,5 procenta. To je sice na světové poměry působivá expanze, pro Čínu by to ale znamenalo nejpomalejší tempo za posledních 23 let. Loni hrubý domácí produkt Číny vzrostl o 7,8 procenta, což bylo nejméně od roku 1999.

Peking naznačil, že je ochoten tolerovat určité zpomalení hospodářského růstu vzhledem ke snaze snížit závislost čínské ekonomiky na exportu a posílit význam domácí poptávky. Pokles růstu pod sedm procent však podle státní agentury Nová Čína pro vládu "není přijatelný".

Meziroční tempo růstu čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 7,5 procenta ze 7,7 procenta v předchozích třech měsících. Slabý růst v Číně může mít negativní dopady na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa. Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světové ekonomiky a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK