Německo udělilo další pokuty kvůli železničnímu kartelu

23.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 23. července (ČTK) - Německý antimonopolní úřad udělil dodatečné pokuty za celkem 98 milionů eur (2,5 miliardy Kč) osmi společnostem, včetně divize německé ocelárny ThyssenKrupp a rakouské Voestalpine, kvůli kartelu při dodávkách železničním společnostem. Úřad již před dvěma týdny udělil kvůli železničnímu kartelu pokutu 134,5 milionu eur pěti firmám, včetně společnosti Moravia Steel Deutschland GmbH (MSD), která je dceřinou firmou české společnosti Moravia Steel.

Podle spolkového úřadu pro hospodářskou soutěž se společnosti dohodly na pevných cenách za kolejnice, výhybky a pražce dodávané zákazníkům v letech 2001 až 2011 a slíbily, že si nebudou mezi sebou konkurovat. "Cílem dohody bylo rozdělení tendrů nebo projektů mezi členy kartelu," uvedl úřad.

Největší podíl na současné pokutě má ThyssenKrupp, který zaplatí celkem 88 milionů eur, a Voestalpine s 6,4 milionu eur. Další pokutu zaplatí také německá železniční technologická skupina Vossloh, která kvůli pokutě zhoršila svůj výhled na letošní rok, napsala agentura Reuters.

Úřad udělil před téměř dvě týdny pokuty firmám ThyssenKrupp, MSD, Vossloh a dvěma divizím Voestalpine za dohodu o cenách při dodávkách pro státního železničního operátora Deutsche Bahn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK