Ceny ropy kvůli Číně a obavám o dodávky mírně stouply

23.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes smazaly počáteční ztráty a nakonec mírně vzrostly. Ropný trh posílil příslib čínské vlády podpořit ekonomický růst a obavy o dodávky v Severní Americe a na Blízkém východě. Cena severomořské ropy Brent v 19:15 SELČ stoupla o třetinu dolaru na zhruba 108,50 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI v novém zářijovém kontraktu zpevnila podobným tempem na 107,25 dolaru.

Zejména ropu Bent podpořilo prohlášení čínské vlády. Ta slíbila, že zajistí, aby růstové tempo druhé největší světové ekonomiky nekleslo pod sedm procent.

Obchodníci na trhu pozorně sledují výpadky dodávek v USA, kde společnost Enbridge uzavřela ropovod z břidlicového ložiska Bakken v Severní Dakotě do Minnesoty. Mezitím procházejí údržbou těžební zařízení v kanadské provincii Alberta a koncern BP musel uzavřít jednu z plošin v Mexickém zálivu. Trh také dál monitoruje vývoj na Blízkém východě, kde jsou v centru zájmu demonstrace ve východní Libyi a násilnosti v Egyptě.

Ropu WTI dostaly na konci minulého týdne na 16měsíční maxima příznivé údaje o vývoji ekonomiky Spojených států a tamní vývoj komerčních zásob. Zásoby ropy v USA za uplynulé tři týdny klesly o rekordních 27 milionů barelů a středeční údaje by měly ukázat čtvrtý týden poklesu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 108,50 108,15 New York - Nymex WTI září 107,25 106,04

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK