Průmyslová aktivita v Číně klesla na minimum za 11 měsíců

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 24. července (ČTK) - Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu v červenci klesla a dostala se na nejnižší hodnotu za 11 měsíců. Vyplývá to z předběžného průzkumu společnosti HSBC mezi nákupními manažery. Snížil se počet nových zakázek a také situace na pracovním trhu je složitější. Dnešní údaje podle agentury Reuters naznačují, že druhá největší ekonomika světa dál ztrácí na síle.

Index aktivity zpracovatelského sektoru tento měsíc podle rychlého odhadu klesl na 47,7 bodu z červnové hodnoty 48,2 bodu. Ukazatel se tak třetí měsíc pohybuje pod hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Index v červenci zároveň dosáhl nejnižší hodnoty loňského srpna.

"Nižší hodnota červencového rychlého odhadu indexu HSBC v čínském zpracovatelském průmyslu naznačuje pokračující pokles ve zpracovatelských sektorech kvůli slabším novým zakázkám a rychlejšímu ubývání zásob," uvedl hlavní ekonom HSBC pro oblast Číny Chung-pin Čchü. "Přispívá to k dalšímu tlaku na pracovní trh," sdělil také.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí dál zpomalila tempo růstu. Hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 7,5 procenta proti růstu 7,7 procenta v prvních třech měsících roku. Podle čínských médií je Peking odhodlán zajistit, aby hospodářský růst země neklesl pod sedm procent.

HSBC předběžný odhad aktivity ve zpracovatelském průmyslu zveřejňuje asi týden před závěrečnou zprávou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK