Markit: Soukromý sektor eurozóny se v červenci vrátil k růstu

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. července (ČTK) - Ekonomická aktivita soukromého sektoru eurozóny se v červenci poprvé od začátku loňského roku vrátila k růstu. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila společnost Markit. Údaje podle firmy naznačují, že ekonomika eurozóny, jež se od roku 2011 nachází v recesi, ve třetím čtvrtletí stoupne o 0,1 procenta.

Souhrnný index aktivity soukromého sektoru, který sleduje průmysl i služby, se tento měsíc zvýšil na 50,4 bodu z červnových 48,7 bodu. Překonal tak očekávání analytiků a poprvé od loňského ledna se dostal nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Dílčí index aktivity zpracovatelského sektoru se nad hranici 50 bodů přehoupl poprvé za dva roky. "Je to velmi povzbudivý obrázek, který má docela široké základy. V čele stojí Německo následované Francií, také okrajové země eurozóny však zažívají návrat k růstu zpracovatelské produkce," uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson.

Firmy v soukromém sektoru podle průzkumu sice pokračovaly ve snižování počtu zaměstnanců, tempo propouštění však bylo nejpomalejší za 16 měsíců. "Obrat zaměstnanosti k lepšímu často určitou dobu trvá. Postupujeme správným směrem. Na konci tunelu je světlo a do konce letošního roku bychom mohli vidět pokles míry nezaměstnanosti," uvedl Williamson.

Hrubý domácí produkt eurozóny se v prvním čtvrtletí propadl o 0,2 procenta. Údaje za druhé čtvrtletí zveřejní statistický úřad Eurostat v polovině příštího měsíce. Analytici nicméně podle agentury Reuters předpokládají, že ekonomika v období od dubna do června stagnovala. Míra nezaměstnanosti v eurozóně se v květnu vyšplhala na rekordních 12,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK