SZPI zavřela Penny market v Letovicích kvůli výskytu myší

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Letovice (Blanensko) 24. července (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v úterý uzavřela prodejnu Penny market v Letovicích na Blanensku kvůli rozsáhlému porušení hygienických předpisů. Při kontrole zde inspektoři našli stopy výskytu hlodavců na prodejní ploše a v zázemí našli živé myši i s mláďaty. Prodejna zůstává zavřená i dnes a inspekce s provozovatelem zahájila správní řízení o uložení sankce, informoval v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspekce našla trus na regálech mezi potravinami, v zázemí se nacházelo vyřazené zboží, které bylo ohlodané. Ve zboží, které bylo určené k likvidaci, tedy oblečení, botách a drogistickém zboží, našli inspektoři dokonce myší hnízdo. "Na některých místech provozovny se rovněž šířil zápach charakteristický pro výskyt hlodavců," doplnil Kopřiva.

Inspekce ihned nařídila prodejnu zavřít a zakázala uvádět potraviny do oběhu. Provozovatel musí odstranit veškeré zjištěné nedostatky a přijmout účinná opatření k regulaci škůdců. Letos SZPI zavřela již více než desítku prodejen od večerek po supermarkety právě kvůli výskytu hlodavců. Ti představují zdravotní riziko kvůli tomu, že mohou přenášet závažná onemocnění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK