ECB: Banky dál zpřísňovaly pravidla pro půjčky firmám

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 24. července (ČTK) - Banky v eurozóně ve druhém čtvrtletí dál zpřísňovaly pravidla pro poskytování půjček firmám, i když očekávají, že poptávka po nich bude v příštím kvartálu ještě klesat. Pravidla pro poskytování půjček spotřebitelům se naopak poprvé od roku 2007 zmírnila. V nejnovějším průzkumu to dnes uvedla Evropská centrální banka (ECB).

Nedostatek úvěrů je jedním z hlavních faktorů, jež tlačí dolů ekonomiky eurozóny, zejména tu španělskou a italskou. ECB se nedávno rozhodla zmírnit svá úvěrová pravidla, aby povzbudila komerční banky k poskytování půjček malým a středním podnikům.

Pravidla pro poskytování hypoték a půjček podnikům ve druhém čtvrtletí podle dnešních údajů zpřísnilo sedm procent ze 132 bank, které se čtvrtletního průzkumu zúčastnily. Byl to stejný podíl jako v prvním čtvrtletí. Dělo se tak i přesto, že přístup samotných bank k finančním prostředkům se podle jejich názoru zlepšil.

"Banky ve druhém čtvrtletí 2013 hlásily další zlepšení ve všech kategoriích financování, i když v omezenějším rozsahu než v předešlém průzkumu," uvedla ECB. Banka očekává, že úvěrová pravidla bude v dalším kvartálu od července do září nadále zpřísňovat méně bank.

ECB v současnosti drží svou hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Nízká sazba má podpořit komerční banky k poskytování půjček firmám a domácnostem. Další zasedání ECB na téma měnové politiky se uskuteční 1. srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK