Kvůli havárii vodovodu jsou bez vody v Praze tisícovky domácností

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - V důsledku rozsáhlé havárie vodovodního řadu ve Formánkově ulici v Praze 8 jsou bez dodávek vody tisícovky domácností přilehlých čtvrtí. Náhradní zásobování vodou zajišťuje několik desítek cisteren. Na svém webu to uvedla společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Firma odhaduje, že dodávka vody by mohla být obnovena ve čtvrtek ráno.

Bez dodávky je od dnešního poledne oblast Střížkova, Proseku, Kobylis, Ďáblic a část Libně a Vysočan. Náhradní zásobování vodou bude posíleno o cisterny hasičů a Středočeských vodáren. "Pravděpodobnou příčinou havárie jsou pohyby půdy s následným tlakem na potrubí, jelikož i v období velkého sucha se půda smršťuje a působí na vodovodní řady," uvedla společnost. Porouchaný vodovodní řád o průměru 800 mm je více než 65 let starý.

Podle Marcely Dvořákové z PVK se stává takto rozsáhlá havárie vodovodu v hlavním městě zhruba jednou do roka.

PVK zásobují vodou více než 1,4 milionu obyvatel Prahy a okolí. Firma je členem nadnárodní skupiny Veolia Voda, největší vodohospodářské společnosti na světě. Její česká pobočka je také největší společností na tuzemském vodohospodářském trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK