Zisk amerického Boeingu ve druhém čtvrtletí stoupl o 13 procent

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 24. července (ČTK) - Čistý zisk amerického výrobce letadel Boeing ve druhém čtvrtletí vzrostl o 13 procent na 1,09 miliardy dolarů (zhruba 21,5 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma. Společnosti k překvapivě dobrým výsledkům pomohly příjmy v divizi dopravních letadel, které stouply o 15 procent.

Zisk na akcii dosáhl 1,41 dolaru. Bez započtení mimořádných položek šlo o 1,67 USD na akcii, tedy asi 11 centů víc, než počítali analytici v průzkumu agentury Reuters.

Tržby stouply o devět procent na 21,8 miliardy USD. Odhady expertů tak překonaly o zhruba miliardu USD.

Boeing je největším výrobcem letadel na světě. Společnosti se ve druhém čtvrtletí podařilo zákazníkům dodat více strojů z modelových řad 737 a 777 než před rokem. Zároveň se podle webu bloomberg.com snížily náklady na výrobu letadel 787 Dreamliner. Boeing musel tato svá nejmodernější letadla na začátku letošního roku na několik měsíců odstavit v důsledku závady baterií.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě. Aerolinie, které s těmito stroji létají, v minulých týdnech informovaly o dalších problémech s těmito letadly kvůli různým technickým obtížím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK