Praha chce do konce roku ovládnout Pražskou plynárenskou

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Praha chce do konce roku uzavřít jednání o odkupu majoritního podílu, který drží německý koncern E.ON ve skupině Pražská plynárenská. Zaplatit by za něj měla 5,4 miliardy korun. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl první náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). O způsobu financování se teprve bude rozhodovat. Do rozpočtu města by v budoucnu mohlo z výdělků plynárenské firmy ročně plynout kolem miliardy korun.

Pokud E.ON opustí společnosti Pražská plynárenská i Pražská plynárenská Holding, Praha celou skupinu zcela ovládne. Nyní v ní drží zhruba čtvrtinový podíl. Praha se možným odkupem akcií zabývá už řadu měsíců, v prosinci loňského roku záměr schválilo zastupitelstvo. Podrobnosti o vyjednávání ale politici i E.ON dlouhodobě odmítali sdělovat.

Na obchodu podle Vávry panuje na obou stranách shoda. Zatím ale není zcela zřejmé, jakým způsobem bude odkup podílu financován. Podle všeho si Pražská plynárenská Holding vezme úvěr, který bude splácet ze svých zisků. Obchod by tak nezatížil rozpočet města a nezvýšil jeho zadluženost.

V akciové společnosti Pražská plynárenská drží E.ON celkem 49,35 procenta a dalších 50,2 procenta kontroluje holding, v němž má Praha 51procentní podíl a zbytek ovládá E.ON. Firma zásobuje zhruba 440.000 zákazníků zejména v hlavním městě a v příměstských částech okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno. Podnik je tak druhou největší plynárenskou distribuční společností v ČR.

Jana Hrubá mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK