ČR usiluje o prodloužení čerpání dotací z EU o jeden rok

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - ČR usiluje o prodloužení čerpání dotací z EU o jeden rok. Umožnilo by to lepší využití peněz, v jejichž čerpání je nyní ČR ve skluzu. O tomto požadavku dnes jednal i ministr pro místní rozvoj František Lukl s místopředsedou Evropského parlamentu Oldřichem Vlasákem.

 

ČR se tuto změnu snaží prosadit už déle. Chce zavést takzvané pravidlo n+3, které bude platit pro následující programové období v letech 2014 až 2020, už nyní. "V letošním roce totiž platí pravidlo n+2, což znamená, že je nutné peníze z fondů EU současného období (2007 - 2013) dočerpat do roku 2015," vysvětluje MMR. Pravidlo n+3 má umožnit čerpání peněz tři roky od přijetí závazku.

"V současné ekonomické situaci by pravidlo n+3 umožnilo větší flexibilitu využití prostředků, a to především v návaznosti na letošní povodně," prohlásil ministr František Lukl po setkání s europoslancem Vlasákem. Ten je zpravodajem legislativní procedury, která se o tuto změnu snaží.

Česko je v čerpání peněz z evropských fondů ve skluzu. EK dosud certifikovala jen 32 procent připravené částky, do konce roku by to mělo být 65 procent. Podle monitorovací zprávy MMR za květen získali domácí příjemci dotací dosud 432,1 miliardy korun, což je 54,2 procenta z celkové částky, kterou má Česko v období 2007 až 2013 k dispozici. Z celkové dosud vyplacené částky však požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 254,9 miliardy korun, tedy 32 procent celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace. V období 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat 785 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK