ČR podle Vitáskové dává na obnovitelné zdroje neúměrné prostředky

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Česko vydává na podporu obnovitelných zdrojů energie neúměrné prostředky. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to dnes novinářům řekla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Zároveň uvedla, že informovala Zemana o výsledcích nedávných kontrol v solárních elektrárnách, které ukázaly na závažné nedostatky u těchto zařízení.

"Já myslím, že to není jenom fotovoltaika, že to jsou neúměrné náklady, které česká společnost vynakládá na podporu obnovitelných zdrojů. Tyto náklady mají dopad do hospodářství v České republice, to znamená, že mají dopad na konkurenceschopnost firem, které působí na českém trhu," řekla Vitásková. "Čili to je národohospodářský problém, takže to pochopitelně zajímá i pana prezidenta," dodala.

Předsedkyně ERÚ také Zemana informovala o výsledcích kontrol v některých solárních elektrárnách. "V této chvíli kontrolujeme 180 elektráren, z toho 30 je zkontrolováno. Z těch 30 ani jedna není v pořádku, 28 vykazuje závažné problémy," řeka Vitásková.

Solární elektrárny jsou hlavním terčem kritiky ze strany průmyslových podniků, protože do nich míří největší část ze 44,4 miliardy korun, které letos jdou na podporu obnovitelných zdrojů. Výroba elektřiny ze slunce přitom pokrývá jen zlomek spotřeby v Česku.

Vitásková dále mluvila se Zemanem o činnosti koordinačního výboru, který se zabývá situací kolem solárních elektráren a ve kterém spolupracují zástupci ERÚ a policie. "Já věřím, že ten tým bude pracovat tak, aby byla spokojená nejen celá veřejnost, ale i pan prezident," řekla předsedkyně ERÚ.

Zástupci průmyslu dlouhodobě podporu obnovitelných zdrojů kritizují. Většinu peněz platí spotřebitelé v cenách elektřiny, když na obnovitelné zdroje odvádějí 583 korun z každé megawatthodiny. Podle průmyslníků to ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků. Ministerstvo průmyslu a obchodu už připravuje novelu zákona, která by od příštího roku zastavila podporu pro nově spuštěné zdroje a také by stanovila strop pro odvod, který platí spotřebitelé v cenách elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK