Pražskou burzu dnes táhly nahoru banky, nedařilo se NWR

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Pražská burza dnes rostla, index PX posílil o 1,1 procenta na 904,77 bodu. Dařilo se zejména bankám, posílila Erste Bank i Komerční banka. Na historické minimum naopak spadla těžební NWR. Vyplývá to z výsledků burzy.

Komerční banka si polepšila o 3,13 procenta na 3692 korun, Erste bank dokonce o 4,55 procenta na 575 korun. Erste pomohla zpráva analytiků Goldman Sachs, kteří titul potvrdili mezi zvlášť doporučovanými k nákupu a uvedli, že trh nedoceňuje ziskový potenciál ani restrukturalizační kroky Erste, která je schopna do roku 2015 ztrojnásobit návratnost.

"Zcela na opačné straně stáli zástupci energií. Akcie ČEZu si v průběhu dne došly opět otestovat ceny na dosah 460 Kč," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. ČEZ nakonec uzavřel o 0,68 procenta slabší na 466,8 koruny.

Kohout upozorňuje, že NWR se dnes dostalo hned do dvou negativních zpráv. Nejprve to bylo snížení ratingu o dva stupně na "Caa1" od agentury Moody’s, která se odvolává na další pokles cen uhlí a nepříznivý výhled. Nový rating má však "stabilní" výhled. Chvíli před závěrem obchodování se pak objevila nová analýza Goldman Sachs, snižující cílovou cenu pro NWR na 45 pencí (zhruba 13,5 koruny) s doporučením "prodat". Cenné papíry NWR se tak propadly o 6,91 procenta na 17,5 koruny, což je historcké minimum.

"Celkový zobchodovaný objem dosáhl nadprůměrných 881 milionů korun," dodal Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK