Americké akcie kvůli špatným výsledkům vesměs klesly

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. července (ČTK) - Americké akciové trhy ve středu sestoupily z počátečních maxim, jichž dosáhly díky růstu akcií technologického gigantu Apple a příznivým údajům z evropské ekonomiky. Hlavní indexy oslabily nepříznivé výsledky velkých společností jako Caterpillar a AT&T. Americký dolar na devizovém trhu po počátečním poklesu nakonec díky víře v oživení americké ekonomiky výrazně zpevnil.

Dow Jonesův index v závěru z úterního rekordu klesl o 0,16 procenta na 15.542,24 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,38 procenta na 1685,94 bodu. Pouze index technologického trhu Nasdaq nepatrně získal a s přírůstkem 0,01 procenta uzavřel na 3579,60 bodu.

Obchodování začalo mírným růstem vzhledem k technologickému trhu, který posílil díky nárůstu akcií Applu o více než čtyři procenta. Čtvrtletní výsledky technologického gigantu překonaly díky nečekaně silnému růstu prodeje iPhonů odhady trhu. Celý trh také čerpal ze zprávy, podle níž ekonomická aktivita v eurozóně se v červenci poprvé od začátku loňského roku vrátila k růstu.

Dow Jones a S&P 500 pak ale ztratily pod vlivem výsledků firem, které patří mezi největší složky těchto indexů. Akcie Caterpillaru klesly o 2,5 procenta a AT&T oslabila o 2,3 procenta. Oslabily nakonec i akcie Boeingu, třebaže výsledky společností byly lepší, než se čekalo.

Podle analytiků si investoři vybírali zisky z dosavadního silného růstu a teď čekají, zda se růstový trend udrží. S&P 500 od konce června získal téměř osm procent.

Euro ve středu na devizových trzích ztratilo zisky, protože dolar ke konci dne všeobecně oživil. Americkou měnu podpořil nový nárůst výnosů vládních dluhopisů USA. Růst dolaru a dluhopisových výnosů odrážel rostoucí přesvědčení trhu, že americká ekonomika pokračuje v oživování, k čemuž přispěl údaje o silném růstu prodeje nových domů. Evropskou měnu během dne podpořily údaje o obnovení růstu průmyslové aktivity v eurozóně.

V newyorském závěru dolar k euru posílil o 0,2 procenta na 1,3198 USD a evropská měna sestoupila z měsíčního maxima 1,3256 USD. Dolar proti jenu stoupl o 0,9 procenta na 100,29 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK