Španělské Telefónice v pololetí klesl čistý zisk o 0,9 procenta

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 25. července (ČTK) - Čistý zisk španělské telekomunikační společnosti Telefónica se v prvním pololetí snížil o necelé procento na 2,06 miliardy eur (53,3 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, která působí také v České republice. Pololetní výsledky ovlivnily nižší příjmy ve všech oblastech činnosti. Čistý zisk ale překonal odhady analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters počítali s částkou 1,94 miliardy eur.

V prvním pololetí se snížily také celkové tržby Telefóniky, které v meziročním srovnání klesly o 7,8 procenta na skoro 28,6 miliardy eur.

Španělský telekomunikační gigant v úterý oznámil, že od nizozemského konkurenta KPN koupí jeho německou divizi služeb pro mobilní telefony za zhruba osm miliard eur (zhruba 130 miliard Kč).

Telefónica působí i v České republice, kde je největší telekomunikační společností. Firma Telefónica Czech Republic hospodářské výsledky oznámila ve středu. V ČR jí čistý zisk v prvním pololetí klesl o 26,5 procenta na zhruba 2,4 miliardy Kč a provozní zisk OIBDA se snížil o desetinu na 9,1 miliardy Kč. Pokles zisku byl ovlivněn mimořádnými účetními položkami, zejména vyššími náklady na restrukturalizaci zaúčtovanými letos, a také loňským mimořádným příjmem z prodeje 80 procent společnosti Informační linky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK