Jižní Korea rostla ve 2. čtvrtletí nejrychleji za dva roky

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 25. července (ČTK) - Jihokorejská ekonomika zrychlila ve druhém čtvrtletí růst proti předešlému kvartálu na 1,1 procenta po zvýšení o 0,8 procenta v prvních třech měsících roku. Čtvrtá největší ekonomika Asie tím dosáhla nejrychlejšího tempa růstu od prvního čtvrtletí 2011, sdělila dnes korejská centrální banka.

Hrubý domácí produkt Jižní Koreje stoupl v meziročním srovnání o 2,3 procenta po růstu o 1,5 procenta v prvním čtvrtletí. Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali mezičtvrtletní růst na 0,8 procenta a u meziročního čísla čekali výsledek dvě procenta.

Analytici ale předpokládají, že ve druhém pololetí korejská ekonomika pod vlivem útlumu v Číně opět zpomalí. Zpomalení největší asijské ekonomiky se odrazí v oslabení korejského vývozu a kapitálových investic. Podle středečních údajů se aktivita v čínském průmyslu tento měsíc zpomalila na minimum za 11 měsíců. Čína je největším trhem pro korejský vývoz.

Loni korejská ekonomika vzrostla o dvě procenta. I kdyby její růst letos zrychlil, zůstane nadále hluboko pod úrovní tempa před globální finanční krizí 2008-2009. Za deset let do roku 2007 rostla Jižní Korea průměrným tempem 4,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK