NKÚ: Čerpání peněz z fondů EU by mělo být prioritou vlády

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Čerpání peněz z fondů Evropské unie by se mělo stát prioritou vlády, protože vážně hrozí, že Česko o přidělené peníze přijde. Dnes to na tiskové konferenci řekl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala. Česko do konce loňského roku vyčerpalo jen zhruba třetinu z 26,7 miliard eur (690 miliard korun), které mělo přidělené pro období 2007 až 2013.

"NKÚ nezbývá nic jiného než konstatovat, že jsme v tom problému až po uši. A to, co neuděláme do konce roku, tak to zůstane v Bruselu," varoval Kala. "Neslyšíme od ani minulé vlády, ani od té současné, že by si daly čerpání evropských dotací jako svoji absolutní prioritu," upozornil však.

Prezident NKÚ také varoval před prováděním personálních změn v odborech na ministerstvech, které se čerpáním evropských peněz zabývají. "Obvykle každý ministr přichází s nějakou svojí představou. Myslím si, že pokud budou ministři realizovat nějaké svoje představy a nějaké změny v těch programech operačních a v těch jednotlivých projektech, taks e dočkáme toho, že to čerpání skutečně nedotáhneme do konce," řekl Kala.

Prezident NKÚ také nechtěl soudit, zda základ problému s nevyčerpáním evropských peněz leží na jednotlivých ministerstvech nebo v krajích. "Je společný národní zájem ty peníze vyčerpat. A každé půtky a každé dohadování o tom, jestli může ministerstvo financí za to, že mu nefungoval ten auditní orgán, certifikační orgány nefungovaly na dalších ministerstvech, nebo jestli je ten problém u příjemců nebo na krajích, je věc, kterou nemá cenu teď rozebírat. Teď je potřeba se soustředit na čerpání," prohlásil Kala.

Česko je v čerpání peněz z evropských fondů ve skluzu. Evropská komise dosud certifikovala jen 32 procent připravené částky, do konce roku by to mělo být 65 procent.

Podle NKÚ navíc není problém jen s nedostatečným čerpáním peněz z fondů, ale i s jejich účelným vynaložením. Úřad podle Kaly zaznamenal řadu případů, kdy investice evropských peněz nevedla k očekávanému efektu nebo kdy byly peníze vynaloženy nehospodárně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK