Vláda projedná novelu zákona o veřejných zakázkách ještě v létě

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Technickou novelu zákona o veřejných zakázkách projedná vláda ještě v létě. V září by se jí mohli zabývat i poslanci. ČTK to po dnešní tiskové konferenci řekl ministr pro místní rozvoj František Lukl.

"Myslím, že to půjde (na jednání vlády - pozn. red.) v rámci jednoho měsíce. Pokud to do té doby vláda projedná, tak by to mohlo být načteno v Poslanecké sněmovně už v září," informoval ministr Lukl.

Takzvaná technická novela zachovává u veřejných zakázek malého rozsahu na stavební práce limit tři miliony korun, stávající podoba zákona ho přitom od prvního ledna příštího roku snižuje na jeden milion korun. Novela mění také povinnost zrušit zadávací řízení, pokud přijde jen jedna nabídka. To podle Lukla, který na ministerský post přišel jako starosta Kyjova, paralyzuje hlavně malé obce, do jejichž výběrových řízení se často hlásí pouze jediný zájemce.

MMR by chtělo, aby novela prošla celým legislativním procesem do konce roku tak, aby mohla začít platit hned od 1. ledna 2014. "Protože jde o minimální zásahy, které byly předdiskutovány napříč celým politickým spektrem, tak by s tím neměl být problém," doufá ministr.

Zatím poslední novela zákona o veřejných zakázkách platná od dubna 2012 snížila zákonné limity pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu z dosavadních dvou milionů korun bez DPH na polovinu. Pro stavební práce novela limit snížila z šesti milionů bez DPH na tři miliony. Od 1. ledna 2014 pak má pro obě oblasti veřejných zakázek platit stejná výše limitu - jeden milion korun bez DPH. Kromě toho musí být všechny dokumenty a informace související s veřejnou zakázkou veřejné. Novela také zrušila u veřejných zakázek losování. Zadavatel musí nově zveřejňovat také konečnou cenu za zakázku a seznam subdodavatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK