Čtvrtletní zisk GM díky silné poptávce v USA překonal odhady

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit (USA) 25. července (ČTK) - Zisk největší americké automobilky General Motors (GM) ve druhém čtvrtletí sice klesl, překonal ale odhady analytiků. Společnost dnes uvedla, že ve svém hospodaření těžila ze silné poptávky po automobilech v Severní Americe a ze snižování nákladů a ztrát v krizí zasažené Evropě.

Čistý zisk GM klesl na 1,2 miliardy dolarů (23,5 miliardy Kč) z 1,5 miliardy dolarů o rok dříve. Zisk na akcii bez započtení jednorázových výdajů dosáhl 84 centů a o devět centů překonal průměrný odhad analytiků dotázaných agenturou Thomson Reuters.

Tržby společnosti se zvýšily o čtyři procenta na 39,1 miliardy dolarů. Skončily tak asi dvě procenta nad předpověďmi.

GM minulý týden sdělila, že v prvním pololetí zvýšila globální prodej svých vozů o téměř čtyři procenta na 4,85 milionu. Zůstává tak co do prodeje druhá na světě před německou skupinou Volkswagen a za japonskou Toyotou.

GM podle pololetního prodeje směřuje k celoročnímu růstu prodeje o zhruba 400.000 na 9,7 milionu vozů. Vedle severoamerického trhu, kde odbyt vzrostl o 8,7 procenta, se jí daří v Číně, kde se pololetní prodej zvýšil o 11 procent. V Evropě, kde přetrvává recese, prodej vozů GM klesl o 6,5 procenta.

General Motors musela v roce 2009 požádat o ochranu před věřiteli a od daňových poplatníků pak získala 50 miliard dolarů. Díky reorganizaci se firma vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze. Americká vláda výměnou za poskytnutí státní pomoci získala v automobilce podíl, velkou část už ale prodala. Všech akcií se chce vláda zbavit do konce tohoto roku, její investice bude ale výrazně ztrátová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK