ERÚ uspěl ve sporu se solárními firmami kvůli vyjádření pro ÚS

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. července (ČTK) - Energetický regulační úřad (ERÚ) uspěl v soudním sporu se čtyřmi firmami, které provozují fotovoltaické elektrárny. Podle firem se úřad dopustil nezákonného zásahu, když poskytl Ústavnímu soudu vyjádření k problematice solární energetiky. Jejich společnou žalobu s konečnou platností odmítl Nejvyšší správní soud (NSS). Novinářům to dnes oznámil Energetický regulační úřad. Rozsudek z konce května je k dispozici na webu soudu.

Žalobu firem GS4, FVE Petrovice, EIKA ENERGO a FLD Hi-Systém původně v březnu zamítl Krajský soud v Brně. NSS sice jeho verdikt zrušil, ale jen proto, aby žalobu odmítl, protože prý byla opožděně podaná. Zároveň NSS podle úřadu potvrdil to, že poskytnutím stanoviska nebyl porušen zákon.

"I kdyby tedy stěžovatelky podaly svou žalobu včas, nemohla by být shledána důvodnou," stojí v rozsudku. Vyjádření správního orgánu v řízení před Ústavním soudem totiž z principu nemůže být nezákonným zásahem.

"Jsme rádi, že Nejvyšší správní soud učinil ještě preciznější argumentaci a že žalobu definitivně odmítl. Jde o součást snahy České fotovoltaické asociace (CZEPHO) poškodit důvěryhodnost ERÚ. Úřad vždy stál za svými stanovisky při odpovědi pro Ústavní soud, a proto výrok soudu vítá," uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Sporné řízení před Ústavním soudem se týkalo kontroverzní 26procentní solární daně a dalších aspektů zákonné úpravy fotovoltaického byznysu. Podle solárníků úřad pod vedením předsedkyně Aleny Vitáskové předal soudu zkreslené materiály. Ústavní soudci pak solární daň ponechali v platnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK