EIA: Spotřeba energie do roku 2040 stoupne o více než polovinu

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. července (ČTK) - Celosvětová spotřeba energie do roku 2040 stoupne o 56 procent a spotřeba ropy se zvýší o 32 procent. Předpověděl to dnes americký Úřad pro energetické informace (EIA). Dodal, že hlavním zdrojem energie zůstanou fosilní paliva navzdory rostoucímu využívání obnovitelných zdrojů a jaderné energie.

Na růstu spotřeby energie se budou zhruba polovinou podílet Čína a Indie. "To bude mít silný dopad na vývoj světových trhů s energií," upozornil šéf EIA Adam Sieminski.

Za růstem poptávky po energii v minulosti stály zejména členské země Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V posledních letech však rychle roste spotřeba energie v rozvíjejících se zemích, které tak získávají čím dál větší vliv na světové ceny.

Spotřeba ropy a dalších tekutých paliv se podle EIA v roce 2040 vyšplhá na 115 milionů barelů denně z 87 milionů v roce 2010. Jejich podíl na celkové spotřebě energie však klesne o šest procentních bodů na 28 procent.

Celkově budou fosilní paliva nadále pokrývat zhruba 80 procent světové spotřeby energie. Nejvýraznější růst spotřeby v rámci fosilních paliv očekává EIA u zemního plynu. S ještě rychlejším růstem počítá u obnovitelných zdrojů a jaderné energie, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK