Ruská vláda schválila nová opatření na podporu růstu

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 25. července (ČTK) - Ruský kabinet dnes schválil nová opatření, která mají oživit slabý ekonomický růst země. Zahrnují nové investice do infrastruktury a podporu malým podnikatelům.

K zavedení nového balíku opatření vyzval vládu prezident Vladimir Putin, protože ruská ekonomika v prvních třech měsících roku vzrostla jen o 1,6 procenta, nejpomaleji od konce roku 2009. Ministr hospodářského rozvoje Andrej Belousov poté varoval, že ruské ekonomice bez další pomoci hrozí, že by do letošního podzimu mohla sklouznout do recese.

Podle analytiků jsou sice stimulační opatření potřebná, neudělají však téměř nic pro vyřešení dlouhodobých problémů a podporu růstu v dlouhém období. Hlavním problémem podle nich je notoricky slabé investiční klima. "Spíše než řešení strukturálních dlouhodobých problémů je to v podstatě snaha udělat rychlou opravu, aby se zabránilo tomu, aby ekonomika sklouzla do stagnace," komentoval nové kroky vlády ekonom HSBC Alexander Morozov.

Opatření budou financována převážně z peněz Národního fondu sociálního zabezpečení, který je jedním ze dvou fondů, do kterých Rusko ukládá příjmy z ropných daní. V současnosti je ve fondu 86,5 miliardy USD (1,7 bilionu Kč) a peníze z něj měly být původně určeny na podporu přetíženého penzijního systému země.

Putin v červnu oznámil, že Rusko investuje 450 miliard rublů (270,5 miliardy Kč) do velkých infrastrukturních projektů, včetně železničních tratí. Vláda dnes bližší informace k investicím nezveřejnila s tím, že je potřeba ještě vypracovat mnoho detailů. Seznam infrastrukturních projektů, které chce podpořit, by podle ruských médií měl být vypracován do prosince.

Drobným podnikatelům chce vláda poskytnout další výhodně úročené úvěry prostřednictvím státní Vněšekonombank (VEB). Rozšíří rovněž malým firmám daňové úlevy.

Vláda rovněž zopakovala, že hodlá snížit podnikatelům byrokratickou zátěž a zabránit ruským firmám, aby působily v daňových rájích. Neposkytla však žádné bližší detaily, napsala agentura Reuters.

Ruské ministerstvo hospodářství v dubnu snížilo odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 2,4 procenta z dříve předpokládaných 3,6 procenta. Tempo růstu tak bude nejslabší od roku 2009, kdy ekonomika prudce klesla kvůli globální finanční krizi. V příštím roce pak má ekonomika vzrůst pouze o 3,7 procenta namísto dříve očekávaných 4,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK