Euro po statistice z Německa roste vůči dolaru

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. července (ČTK) - Evropská měna dnes posílila vůči dolaru. Euru pomohla nejnovější statistika z Německa, která potvrdila, že největší evropské ekonomice se začíná dařit.

Kolem 17:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3230 USD. K jenu však euro kleslo o 0,4 procenta na 131,87 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,6 procenta na 99,66 JPY.

Podnikatelská nálada v Německu se v červenci třetí měsíc za sebou zlepšovala. Výsledky průzkumu, které dnes zveřejnil výzkumný institut Ifo, naznačují, že největší evropská ekonomika po slabém výkonu na začátku letošního roku nabírá na síle. Dnešní zpráva navázala na příznivé středeční údaje o podnikatelské aktivitě.

Navzdory dnešnímu poklesu však analytici čekají, že dolar dále poroste. Americké měně nahrává skutečnost, že centrální banka USA (Fed) se na rozdíl od dalších předních světových centrálních bank chystá již brzy začít omezovat svůj program na podporu ekonomického růstu.

Jenu se tento týden v reakci na výsledky víkendových voleb do horní komory japonského parlamentu relativně daří. Analytici však upozorňují, že od počátku roku jen k dolaru klesl o 13,6 procenta a očekávají, že současné zisky si jen dlouho neudrží, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK