Americké akcie ve čtvrtek mírně rostly, pomohl Facebook

26.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. července (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek zvrátily počáteční lehké ztráty a mírně stouply. Dařilo se především technologickým titulům v čele s akciemi sociální sítě Facebook, která ve středu oznámila překvapivě dobré výsledky a Wall Street pak v následujícím dni pomohla od stagnace. Na devizových trzích americký dolar oslaboval k euru i k jenu.

Dow Jonesův index v závěru čtvrtečního obchodování zpevnil o 0,09 procenta na 15.555,61 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,26 procenta na 1690,25 bodu. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 3605,19 bodu, o 0,71 procenta výš oproti předešlému závěru.

Největší sociální síť Facebook ve čtvrtek zaznamenala největší celodenní růst akcií poté, co ve středu večer oznámila překvapivě dobré výsledky díky reklamě v mobilech. Akcie Facebooku během čtvrtka stouply až o 31,6 procenta na 34,88 USD. V závěru mírně oslabily a ve srovnání s předchozím závěrem uzavřely výš o 29,6 procenta.

Růst dvou hlavních burzovních ukazatelů Dow Jones a S&P 500 ale omezovaly neuspokojivé výsledky hospodaření firem. Automobilka General Motors a chemická firma Dow Chemical sice oznámily silné výsledky, investory ale neoslnily. Navíc se znovu objevily obavy z tempa hospodářského růstu Číny. Čínské akcie ve čtvrtek druhý den za sebou oslabily, přestože vláda představila nové kroky na podporu ekonomického růstu, včetně pomoci pro vývozce a investice do železnice

Slabší ekonomické údaje z amerického trhu práce a naopak silnější údaje z eurozóny ve čtvrtek na devizových trzích podkopaly americký dolar. Dolarový index klesl ke koši šesti hlavních světových měn o 0,7 procenta na 81,683 bodu. Euro k dolaru zpevnilo až na 1,3291 USD, což bylo nejvýše od 20. června. Dolar k jenu ztratil 1,2 procenta na 99,04 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK