Pražská burza dál roste, daří se zejména Telefónice a Erste

26.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Pražská burza pokračuje v růstu, kolem 11:15 byl index PX proti čtvrtečnímu závěru výše o 0,36 procenta na 909,70 bodu. Nahoru ho táhly zejména akcie Telefóniky ČR, které si připisovaly přes tři procenta. Dařilo se i Erste Bank a NWR, naopak ztrácela pojišťovna VIG, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Podle Martina Olivy z Patria Direct zisky navazují na čtvrteční obchodování na americké burze a nenechávají se zastrašit poklesy trhu v Asii, kde negativně působí zpráva o snižování výrobních kapacit.

Cenné papíry Telefóniky ČR si polepšily o 3,26 procenta na 294,30 Kč. Akcie podle Olivy reagují na informace, že majitel největšího ruského mobilního operátora OAO Mobile TeleSystems hledá další prostor pro růst v telekomunikačním sektoru a zvažuje akviziční možnosti, včetně české divize Telefóniky.

Bankovní tituly obchodovaly smíšeně. Erste Bank získala 1,57 procenta na 582 korun, Komerční banka čtvrt procenta odepsala a akcie stály 3675 korun. Cenné papíry pojišťovny VIG spadly o necelé procento na 996,60 kč.

Pro ČEZ je podle Olivy dobrou zprávou, že šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj zamítl odvolání francouzské firmy Areva proti jejímu vyloučení z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Přesto cenné papíry dopoledne stagnovaly kolem čtvrtečních 463,90 Kč.

Z ostatních emisí akcie NWR o zhruba jeden a půl procenta zdražily, naopak mediální CME o jeden a půl procenta zlevnila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK